назад
26 Жов 2016

За епідеміологічної, наукової, профілактичної і клінічної значущості ВООЗ ставить сьогодні остеопороз на четверте місце після серцево-судинної, онкологічної та ендокринної (цукровий діабет в першу чергу) патології.

Остеопороз – це хронічне системне прогресуюче метаболічне (обмінна) захворювання скелета, або клінічний синдром при інших захворюваннях (ендокринних, аутоімунних і ін.), Яке характеризується зниженням щільності кісткової тканини, порушенням мікроархітектоніки і підвищенням крихкості кісток в силу порушення балансу обміну кісткової тканини з переважанням процесів розсмоктування над процесами освіти, зниженням міцності кістки і наростаючим ризиком переломів.

Фактори ризику

Некеровані – не залежить від самої людини:

• низька мінеральна щільність кісткової тканини
• жіноча стать
• вік старше 65 років
• наявність остеопорозу та / або переломів при невеликій травмі у родичів (мати, батько, сестра) в віці 50 років і старше
• попередні переломи
• деякі ендокринні захворювання
• рання (в тому числі хірургічна) менопауза у жінок
• низький індекс маси тіла і / або низька вага

Керовані – залежать від способу життя і поведінки і можуть бути усунені:

• низьке споживання кальцію
• дефіцит вітаміну D
• куріння
• зловживання алкоголем
• низька фізична активність
• схильність до падінь

Запорукою успішної профілактики можливих ускладнень і ефективності лікування, є раннє виявлення остеопорозу.

Одним із сучасних і найбільш інформативних методів діагностики остеопорозу є ультразвукова кісткова денситометрія (еходенсітометріі). Денситометрія є скринінгове дослідженням, дозволяє визначити мінеральну щільність кісткової тканини і передбачити ризик розвитку переломів, придатна для постановки діагнозу остеопорозу та оцінки ефективності терапії. В основі цього методу лежить визначення швидкості поширення ультразвукової хвилі при проходженні тканин різної щільності: чим більш щільною є тканина, тим вище швидкість її проходження. Тому швидкість проходження ультразвукової хвилі через добре мінералізовану, а значить і більш щільну, кістка вище, ніж через кістку зниженої щільності з явищами остеопорозу. Всі ці дані уловлюються спеціальним датчиком, перетворюються (кодуються) комп’ютерною системою ультразвукового сканера (денситометра) і виводяться на екран дисплея. Результат дослідження відображає еластичність, щільність і мікроархітектоніку кісткової тканини.

Найважливішими достоїнствами методу ультразвукової денситометрії є:

• поєднання його високої інформативності з абсолютною нешкідливістю для організму (це позволяетпрібегать до неї в міру необхідності),
• простота і оперативність проведення процедури: тривалість одного дослідження зазвичай не перевищує 10 хвилин,
• для проходження цього дослідження не потрібно спеціальної підготовки пацієнта,
• процедура абсолютно безболісна,
• метод не має протипоказань, а значить, може широко використовуватися і для вагітних і годуючих жінок, і для дітей, і для осіб, що проходили променеву терапію і рентгенологічні дослідження.

Рекомендується регулярно проходити денситометрію:

• Жінкам у віці старше 35 років і чоловікам старше 60 років.
• Жінкам, які мають часті вагітності, що закінчуються пологами, а також тривалий час (більше 9 місяців), які годують груддю.
• При ранній менопауза до 45 років (в тому числі хірургічної).
• Пацієнтам з порушенням роботи паращитовидних залоз.
• Пацієнтам з переломами при мінімальних травмах (особливо якщо пройшло менше 5 років після попереднього перелому).
• Хворим, які приймають препарати знижують щільність кісткової тканини (кортикостероїдні препарати, сечогінні, контрацептиви, протисудомні препарати, транквілізатори і психотропні препарати і т.д.)
• Для контролю за прийомом препаратів, що містить кальцій, а також при комплексному медикаментозному лікуванні остеопорозу
Рекомендації з харчування для пацієнтів з остеопорозом:

• Збільшити вживання продуктів, багатих кальцієм і вітаміном Д (брокколі, листові овочі, горіхи, лосось, сардини, камбала, овес, соєві боби, тофу, зародки пшениці, молочні продукти, сухофрукти).
• Включати в раціон цибулю, часник, яйця (під контролем рівня холестерину і його фракцій в сироватці крові!), Що містять сірку, необхідну для поліпшення стану кісток.
• Вживати в достатній кількості харчові продукти, багаті магнієм, фосфором, кремнієм, бором, цинком, марганцем, міддю, вітамінами С, Д, Е, К
• Обмежити вживання газованих напоїв, ревеню, цитрусових, помідорів, білків тваринного походження, алкоголю, солі, цукру, дріжджових продуктів (уповільнюють всмоктування кальцію).
• Остеопороз є причиною більш 1,5 млн переломів в рік, 4/5 яких припадає на жінок і 1/5 на чоловіків (National Osteoporosis Foundation, США). Приділивши належну увагу своєму здоров’ю, Ви не станете частиною даної статистики!

З турботою про Ваше здоров’я,
лікар-терапевт, кардіолог Бичова Анна Юріївна