статтю підготував
лікар інфекціоніст вищої категорії, кандидат медичних наук
Сохань Антон Васильович
У країнах з жарким кліматом поширене велика кількість інфекційних захворювань, які відсутня в Європі і Україні. Це пов’язано як з кліматичними умовами, так і з поганою гігієною, поганим доступом до чистої води, погано розвиненим освітою і медициною. Безумовно ситуація неоднакова в різних країнах, проте найбільш поширеними і небезпечними захворюваннями, з якими стикаються мандрівники є кишкові інфекції, малярія, паразитарні захворювання і геморагічні лихоманки.
Для зменшення ризику кишкових інфекцій рекомендується пити тільки якісну бутильовану воду, їсти тільки свіжу, добре термічно оброблену воду. Їжа повинна бути свіжоприготованою. Фрукти і продукти, які не піддаються термічній обробці повинні бути ретельно вимиті чистою водою. Не рекомендується пити сире молоко і їсти молочні продукти. Не забувайте мити руки чистою водою з милом перед їжею.
Для профілактики малярії рекомендується використовувати засоби запобігають укуси комарів – протимоскітні мережі, репеленти, закритий одяг і т.д. Також використовуються протималярійні препарати. Профілактику протималярійними препаратами, потрібно починати за два тижні до подорожі в ендемічний район. Ці ж методи дозволяють зменшити ризик зараження іншими хворобами, що передаються за допомогою укусів комах.
У багатьох країнах високий ризик зараження небезпечною хворобою – жовта лихоманка, в зв’язку з цим необхідна вакцинація від жовтої лихоманки не пізніш як за 2 тижні до візиту країни.
Так само не рекомендуються відвідування печер, роботу в сільському господарстві і близькі контакти з дикими і домашніми тваринами. Не бажані купання в прісноводних водоймах.
Тропічних хвороб величезна кількість і перед прийняттям рішення про поїздку, постарайтеся дізнатися якомога більше про місцеве способі життя, частих хворобах, і особливості профілактики захворювань які зустрічаються в конкретній країні.
Найкращий шлях профілактики – консультація з лікарем інфекціоністом за 3-4 тижні до подорожі.