назад
26 Жов 2016

«Більшість причин захворювань серця нам відомі. Ключева проблема теперішнього часу – застосування того, що ми знаємо, для попередження передчасних хвороб серця».
S.Yusuf

Стаття заснована на рекомендаціях з профілактики серцево-судинних захворювань в клінічній практиці Європейського товариства кардіологів (ЕОК) і рекомендацій по харчуванню і зміни способу життя Американської Асоціації Серця (АСС).

У США кожні 34 секунди вмирає людина від серцево-судинної патології. Це основна причина смерті в усьому світі. Тому розробка заходів, спрямованих на зниження летальності від цієї категорії захворювань вкрай важлива. У США 13 клінічних центрів ведуть наукові дослідження з розробки профілактичних і лікувальних заходів при серцево-судинних захворюваннях під егідою: “Providing credible heart disease and stroke information for effective prevention and treatment” (Використання достовірної інформації про патологію серця і інсульті, для їх запобігання і лікування).

Які цілі і рекомендації?

Мета даних рекомендацій – зниження частоти первинних і повторних коронарних ускладнень, ішемічного інсульту і ураження периферичних артерій. Основна увага приділяється профілактиці непрацездатності та передчасної смертності. У рекомендаціях обговорюється роль модифікації способу життя ( «немедикаментозного лікування»), боротьби з основними серцево-судинними факторами ризику та застосування інших засобів для профілактики серцево-судинних захворювань.

• Причиною серцево-судинних захворювань зазвичай є атеросклероз, який поступово розвивається протягом багатьох років і до моменту появи симптомів зазвичай знаходиться в далеко зайшла стадії.

• Смерть, інфаркт міокарда та інсульт часто виникають раптово, тому багато лікувальні втручання нездійсненні або дають тільки паліативний ефект.

• Серцево-судинна захворюваність залежить від способу життя і модифікуються фізіологічних факторів ризику.

• Модифікація факторів ризику призводить до зниження захворюваності і смертності, особливо у пацієнтів з розпізнаними або нерозпізнаними серцево-судинними захворюваннями.

Відмова від куріння

Всім курцям необхідно рекомендувати відмовитися від куріння всіх форм тютюну. Одна викурена сигарета підвищує артеріальний тиск на 15-20 мм рт.ст. тривалістю до 30 хвилин. Цікавий факт! Експерти Британського кардіологічного фонду дійшли висновку, що куріння кальяну набагато небезпечніше для здоров’я людини, ніж куріння сигарет. Спеціаліст фонду Бетті Макбрідж висловлює переконаність, що куріння кальяну – це внутрішньовенне введення сигарет. «Навіть просто знаходитися усередині приміщення, де хтось курить кальян, еквівалентно палінню від 100 до 200 сигарет», – підкреслює кардіолог. З цим згодні колеги Макбрідж, які вважають, що куріння кальяну порушує нормальну мозкову активність людини і може стати причиною втрати свідомості, а також сприятливим фактором для виникнення і розвитку хвороби Альцгеймера або старечого недоумства

Обмежити вживання алкоголю

Надмірне вживання алкоголю може підвищувати артеріальний тиск і викликати стійкість до проведеної терапії. Вживання алкоголю чоловіками не повинно перевищувати 1 унції (30 г) етанолу в день, що еквівалентно 60 мл віскі, 300 мл вина і 720 мл пива, жінками – 15 г етанолу в день.

Як поліпшити дієту?

Всім пацієнтам необхідно давати професійні поради щодо здорового харчування, яке забезпечує мінімальний ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Загальні рекомендації:

• їжа повинна бути різноманітною, а споживання енергії необхідно скоригувати таким чином, щоб воно підтримувало ідеальну масу тіла;

• слід рекомендувати збільшення споживання таких продуктів: овочі та фрукти, хліб грубого помелу, знежирені молочні продукти, риба і пісне м’ясо;

• найбільш вираженими захисними властивостями володіють жирна риба (лосось, оселедець, річкова форель, осетр, анчоуси, сардина) і омега-3 жирні кислоти (рекомендовано вживати мінімум двічі в тиждень);

• загальне споживання жирів має становити не більше 30% калорійності їжі, а споживання насичених жирів не повинна перевищувати 1/3 від загальної кількості жирів. Використовуйте рідке рослинне масло замість твердих жирів. Вживайте нежирні сорти м’яса і видаляйте шкіру з домашньої птиці перед вживанням. Обмежуйте вживання м’ясних напівфабрикатів в зв’язку з високим вмістом в них насичених жирів і солі. • споживання холестерину повинно бути менше 300 мг / добу;

• при дотриманні низькокалорійної дієти насичені жири можуть бути частково замінені складними вуглеводами, мононенасичені і поліненасичені жири рослинного і тваринного (риба) походження. Вибирайте їжу, що містить цільні зерна (пшениця, овес, жито, ячмінь, просо, кукурудза, коричневий і дикий рис, гречка).

• Обмеження споживання страв і напоїв з високим вмістом цукру. Також обмежуйте споживання замінників цукру, кукурудзяного сиропу, концентрованого фруктового соку і меду. Обмежте споживання кондитерських виробів і висококалорійної випічки (здобні булки, пончики та ін.)

• обмежити вживання кухонної солі до 5-6 г на добу (перевагу стравам з мінімальним вмістом кухонної солі).

Ліпіди плазми (необхідно періодично проводити лабораторне дослідження ліпідного спектра крові). В цілому рівень загального холестерину плазми повинен бути менше 5 ммоль / л (190 мг%), а холестерину ЛПНЩ – менше 3 ммоль / л (11 5 мг%). У хворих з серцево-судинними захворюваннями і цукровим діабетом цільові рівні ліпідів повинні бути нижче: загальний холестерин 1,7 ммоль / л (150 мг%) вважають маркерами підвищеного ризику.

Цікавий факт!

Червоний дріжджовий рис здавна входить в раціон харчування народів Китаю та Далекого Сходу. Механізм його отримання – зброджування білого рису з дріжджами Monascus purpureus. Червоний дріжджовий рис містить велику кількість статинів рослинного походження. Обстеження пацієнтів, що страждають серцевими захворюваннями, показало, що екстракт одного з блюд китайської кухні – червоного дріжджового рису – на 45% знижує ризик повторного інфаркту, на третину зменшує смертність від інших серцево-судинних захворювань і на дві третини – смертність від раку, йдеться в статті, опублікованій в American Journal of Cardiology.

Вживання кави або інших кофеїновмісних напоїв

Цікавий факт!

Останні результати досліджень Американської асоціації серця свідчать про те, що помірне споживання кави, еквівалентну приблизно двом чашкам, що подається в традиційних американських кавових магазинах, може захистити від серцевого нападу як мінімум на 11%! Підсумкове дослідження визначає помірне споживання, як чотири традиційні в північній Європі чашки кави в день, що дорівнює приблизно двом типовим восьміунцевим чашкам в США.

Як підвищити фізичну активність?

Здоровим людям слід рекомендувати навантаження, які приносять їм задоволення і можуть бути інтегровані в звичайний спосіб життя (по 30-45 хвилин 4-5 разів на тиждень при частоті серцевих скорочень, що становить 60-75% від максимальної). Хворим з серцево-судинними захворюваннями підбирати рівень фізичної активності слід з урахуванням результатів клінічного обстеження, включаючи пробу з фізичним навантаженням. Всім хворим і пацієнтам високого ризику необхідно збільшити фізичну активність до безпечного рівня, що забезпечує мінімальний ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Мета – виконувати фізичні навантаження принаймні по 30 хвилин 4-5 разів на тиждень, хоча більш помірна активність також приносить користь для здоров’я.

Надлишкова маса тіла і ожиріння

Профілактика ожиріння або зниження надлишкової маси тіла мають важливе значення. Хворим з ожирінням (ІМТ> 30 кг / м2) або надлишковою масою тіла (ІМТ 25-30 кг / м2), а також пацієнтам з абдомінальним ожирінням (окружність талії більше 102 см у чоловіків і більше 88 см у жінок) необхідно домогтися її зниження .. Таким пацієнтам рекомендують обмеження калорійності їжі і фізичні навантаження

Артеріальний тиск

У більшості пацієнтів цільове АТ становить <140>