назад
25 Лис 2014
Поради лікаря як правильно вийти з посту

Великий піст – велике випробування для організму в духовному і фізичному змістах. Тих, хто його майже пройшов, попереду чекає ще одне – вихід з поста. Щороку, Пасха для чергових лікарів хірургічних стаціонарів знаменується різким збільшенням людей, що надходять з симптомами гострого холециститу (запалення жовчного міхура), гострого панкреатиту (запалення підшлункової залози). «Не нудьгують» в післясвяткові дні терапевти і гастроентерологи. Із закінченням Посту багато парафіян забувають про те, що чим довше триває утримання від їжі тваринного походження, тим тривалішим має бути період повернення до звичного для нас режиму харчування. Організму необхідний час на відновлення секреції достатньої кількості ферментів, які беруть участь у перетравленні їжі. Важливість поступового збільшення кількості їжі обумовлена необхідністю перебудови системи травлення, тому що під час дотримання поста рівень вироблення ферментів був фізіологічно знижений через обмеження кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження. Хотілося б попередити про особливості правильного виходу з поста з метою профілактики захворювань і ускладнень, які можуть виникнути при різкій зміні харчового раціону. Особливо це стосується людей з хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної систем. Для попередження подібних несприятливих ситуацій необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:
– кількість і якість їжі, яка споживається за святковим столом, повинне бути помірним. Перед прийомом їжі разу покладіть собі в тарілку те, що Вам хочеться з’їсти, а потім залиште? від цього обсягу
– припинити прийом їжі, коли зберігається відчуття неповного насичення. Не слід намагатися з’їсти більше за допомогою всім добре відомих ферментних препаратів. Вони здатні лише частково покращити перетравлення їжі та не можуть попередити наслідки переїдання.
– важливість поступового збільшення кількості їжі обумовлена необхідністю перебудови системи травлення, тому що під час дотримання поста рівень вироблення ферментів був фізіологічно знижений через обмеження кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження. Починати краще з риби, молочних продуктів, нежирних сортів м’яса.
– в раціоні має бути достатня кількість овочів і фруктів. У перші дні рекомендується утриматися від прийому різних соусів (особливо майонезу), жирного м’яса, алкоголю, гострої і жирної їжі. Так само не варто забувати і про обмежений прийом борошняних виробів, в тому числі і Пасхи.

– для людей, суворо дотримувалися пост, що мають хронічні захворювання, рекомендується ще більш повільне розширення дієти. Протягом першого тижня потрібно поступово ввести молочні продукти, рибу, яйця і лише на другому тижні – м’ясо та вироби з нього.
– дуже важливо дотримуватися кратність харчування. Прийом їжі повинен бути 5-разовим з рівними проміжками часу, невеликими порціями.
– Необхідно дотримуватися питний режим. Не рекомендуються солодкі газовані напої, енерготоніки. Краще пити узвар, свіжі овочеві і фруктові соки.
– при виникненні таких симптомів, як різкий біль в животі, нудота, блювота слід звернутися за кваліфікованою медичною допомогою
Організм людини має необмежені можливості і пристосовується до будь-яких змін, але все потрібно робити розумно.
З наступаючим святом Світлого Христового Воскресіння

Головний лікар Медичного центру Здоров’я Олександр Золотарьов.