назад
26 Жов 2016

На календарі – жовтень. У природі про це нагадують красиві осінньо-зимові пейзажі, відсутність птахів і ще безліч інших змін, не відразу кидаються в очі людині. Хтось радіє відсутності спеки, а хтось не може зігрітися, навіть не виходячи на вулицю, а лише спостерігаючи показники градусника за вікном. Для багатьох людей осінньо-зимовий період – це своєрідний стрес для організму. Їм стає холодно, дискомфортно, саме тому вони намагаються зігрітися усіма можливими способами, один з яких – багато смачно і ситно поїсти.

Дійсно, з настанням холодів наш апетит часто зростає – всюди і завжди. Тому дуже часто за осінньо-зимовий період ми набираємо кілька зайвих кілограмів. Це пов’язано з багатьма факторами, серед яких:
– зростає кількість часу, проведена в опалювальних приміщеннях;
– більша кількість святкових і вихідних днів, особливо в період Нового Року;
– зменшення кількості та назв споживаної рідини;
– зміна кількості і складу їжі в порівнянні з літніми місяцями;
– зменшення в продажу асортименту свіжих овочів і фруктів;
Цей список можна продовжувати ще довго, але, як відомо, будь-яка різка зміна в способі життя і харчування може спричинити за собою стрес, а це зовсім не корисно. Стрес може з’явитися пусковим механізмом до розвитку нових або загострення старих захворювань.
Щоб уникнути зайвих хвилювань і не набрати, а, може бути, і прибрати зайве, потрібно зовсім небагато – повага до свого тіла – воно у Вас одне на все життя. А лікар лише нагадає Вам про основні правила поведінки і харчування в осінньо-зимовий період.
1. Відвідати свого лікаря для оцінки загального стану організму і рекомендацій по мінімально-необхідному щорічного обстеження. Якщо у Вас його немає – ми з задоволенням поговоримо з Вами і після цього, на підставі отриманої історії життя, зможемо запропонувати Вам відповідний перелік досліджень для щорічного необхідного мінімуму.
2. Виділити час для обов’язкової щоденної прогулянки. Перегляньте свій розклад – багато з подивом виявлять для цього вільних 20-30 хвилин. Прогулянка (бажано після прийому їжі) повинна стати звичкою.
3. Не забувати про необхідний обсяг і склад споживаної рідини в добу. Якщо Ви ще цим не цікавилися – варто зачепити це питання свого лікаря.
4. Кількість і якість продуктів в раціоні, адаптовані до осінньо-зимового періоду. Це краще робити після отримання результатів необхідних обстежень.
5. Виключити при прийомі їжі фактори, що відволікають і не дають змоги контролювати кількість їжі, наприклад, телевізор, телефон, читання і багато іншого. Щоб з’їсти менше, насититися і отримати задоволення від трапези, потрібно їсти повільно, ретельно пережовуючи.
6. Згадати про те, що в основі раціону для красивого і здорового тіла необхідна обов’язкова наявність в раціоні основних складових – білків, жирів, вуглеводів, води, мікроелементів і вітамінів. Будь-яке неграмотне виключення з цього списку призведе до порушення роботи організму і, в подальшому, до хвороби.
7. Розібратися у відмінностях між легкими і складними вуглеводами.
8. Додати в раціон продукти і приправи, які в осінньо-зимовий період будуть смачні і корисні.
9. Не забувати про те, що сон повинен займати близько 8 годин на добу.
10. Контролювати кількість кофеїну і обмежити прийом алкогольних напоїв.
Цей список можна продовжувати ще дуже довго, але необхідно пам’ятати про основні правила в змінах раціону:
– Є ЇЖА, Є ЯД, ЛИШЕ ДОЗА ВИЗНАЧАЄ ЗНАЧЕННЯ.
– НЕ ПОВИННО БУТИ НІ НАЙМЕНШОГО ДИСКОМФОРТУ – БУДЬ-ЯКИЙ СТРЕСС – ЦЕ ШКОДА.
– НЕ ПОТРІБНО СЛІПО ВІРИТИ ЛІКАРЯМ-ВОНИ ТЕЖ ЛЮДИ І ІНОДІ МОЖУТЬ ПОМИЛЯТИСЯ, НАЙГОЛОВНІШЕ-РОЗІБРАТИСЯ В ЇХНІХ РЕКОМЕНДАЦІЙ І СУТТЄВО РЕКОМЕНДОВАНИХ ЗМІН РАЦІОНУ.
– ДУЖЕ ЗАХОТІТИ БУТИ ЗДОРОВИМ І КРАСИВИМ !!
З побажанням відмінного осінньо-зимового періоду – дерматовенеролог Синиця Вікторія Вікторівна.