назад
26 Жов 2016

«Ми їмо, що б жити, а не живемо, щоб їсти»
– головна ідея раціонального харчування.

Здоровий спосіб життя – це данина моді чи необхідність? Швидше за все, це вже необхідність. При сучасному ритмі життя, екологічної обстановці, психо-емоційних перевантаженнях все гостріше стає питання про підтримку якості свого здоров’я. Все частіше стали люди замислюватися про необхідність ведення здорового способу життя з метою більш тривалого збереження працездатності, продовження активного періоду життєдіяльності.

Сьогодні багато хто страждає від надмірної ваги, хронічної втоми, головного болю і маси інших не менш дратівливих симптомів, які так заважають нормально жити, любити, працювати. За даними ВООЗ, близько 80% населення планети щодня живе в проміжному стані між здоров’ям і хворобою. Було встановлено, що якість медичної допомоги обумовлює наше здоров’я лише на 10%, генетичні чинники приблизно на 20%. Найбільш значущим є спосіб життя – 50%.

Серед факторів, що визначають повсякденний спосіб життя, харчування належить центральна роль. Для нормального росту, розвитку і функціонування організму необхідно збалансоване поєднання білків, жирів, вуглеводів, амінокислот, вітамінів, мікроелементів і інших важливих речовин. Якщо ж в силу різноманітних причин цей баланс порушується, рано чи пізно ми отримуємо цілий букет проблем: порушення роботи органів травлення, розлади ендокринної та імунної систем, розвиток атеросклеротичного ураження судин, ожиріння. При нашому шаленому ритмі життя часто не вдається дотримуватися основних принципів правильного харчування. Їмо на ходу, швидко, багато, особливо не піклуючись про обмін речовин, якісний та кількісний склад свого меню. А це призводить до порушення функцій організму, погіршення самопочуття і проблем зі здоров’ям.

Так які ж основні принципи раціонального харчування?

* Енергетична цінність споживаної їжі повинна відповідати енергетичним витратам організму. З цією метою розроблено безліч таблиць з розрахунку енергетичних потреб в залежності від статі, віку, характеру роботи.

* Відповідність хімічного складу харчових речовин фізіологічним потребам організму. Цей принцип враховує різноманітність харчування – в їжу повинні надходити в певному співвідношенні білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мікроелементи. Всі продукти харчування можна розділити на чотири категорії, кожна з яких забезпечує наш організм окремим набором поживних речовин. Таким чином, правильне поєднання цих чотирьох категорій дає можливість максимально поліпшити нашу дієту. Приблизне співвідношення між чотирма категоріями продуктів, що входять до складу нашої дієти: 1/6 – М’ясні продукти харчування 1/3 – Злаки і крупи 1/6 – Молочні продукти 1/3 – Фрукти та овочі

* Дотримання режиму харчування. Найбільш правильним режимом харчування дієтологи визнали 4-разовий прийом їжі. Інтервал між сніданком, обідом, полуднем і вечерею повинен становити 4-5 годин. За кількісним співвідношенням: сніданок становить приблизно 25% добової норми, обід – 35%, полуденок – 15%, вечеря – 25%.

З огляду на основні принципи здорового харчування, можна самостійно скласти свій раціон. Існує безліч таблиць з розрахунку індексу маси тіла, калорійності продуктів, енергетичних витрат при фізичної діяльності і т. Д., Які допоможуть в цьому. Але, при наявності будь-якого захворювання шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, сечо-статевої системи, надмірної маси тіла, дієту необхідно обговорювати з лікарем, який зможе врахувати всі індивідуальні особливості Вашого організму, захворювання.

З ПОБАЖАННЯМИ ДОБРОГО ЗДОРОВ’Я І УДАЧІ!